Advents-Orgelconcert,
Johan Hamelink

Datum:
Zaterdag 10 December
Aanvang:
20.00
Entree:
€ 8,-      Kaarten uitsluitend aan de zaal.

10dec

Johan Hamelink (1975) volgde orgelstudies bij achtereenvolgens Wim de Ruyter, Everhard Zwart, Ab Weegenaar, Charles de Wolf (werken van Liszt), en Peter van de Velde (Antwerpen). Improvisatielessen van Gijsbert Lekkerkerker en Jan Bonefaas. Als kerkorganist is hij actief (geweest) in de Lutherse en Broederkerk te Kampen, de PKN kerk in Axel en thans in Zaamslag. Als concert-organist speelde hij vele orgelconcerten en was betrokken bij kooruitvoeringen en concerten, ondermeer met Bovenkerk-kamerkoor te Kampen.
Op het programma voor Zaamslag staan onder andere de Choral 3 Cesar Franck, de Suite Modale van Flor Peeters en “Shalome” van Toon Hagen. Hij gaat improviseren over het Zeeuws Vlaams volkslied en komt na de pauze met kerst-orgelwerken met afsluitend nog samenzang.
Als verrassing heeft hij beloofd een “special guest” mee te brengen…

De stichting tot behoud Standaart orgel Zaamslag heeft zich ten doel gesteld het orgel uit de voormalige gereformeerde kerk, nu “het Podium” te onderhouden, bewaren en te laten horen. Het orgel is gebouwd door de Rotterdamse orgelbouwer Standaart, in de jaren 20 van de vorige eeuw. Het is gebouwd volgens het rein pneumatisch principe, toen heel gebruikelijk, maar inmiddels een zeldzaamheid. Het heeft een grote rijkdom aan mogelijkheden
in dynamiek en klank-kleur. Niet alleen als kerkorgel een mooi instrument, maar ook hedendaagse muziek komt er prachtig op tot zn recht. Zo bracht Bert van den Brink een prachtige uitvoering van the Bohemian Rhapsodie van Queen ten gehore en vertolkte Johan Hamelink samen met drummer (!) Lorenzo Flipse het popnummer “The nal count-down”. Beide werken werden met groot enthousiasme ontvangen.

Kaarten uitsluitend bij de zaal.