‘BACH – connected’

Datum:        Zaterdag 28 Mei
Aanvang:     20.00
Entree:         € 12,50

bach

Dat de alom bekende Johann Sebastian Bach voor velen een muzikale inspirator is geweest, en nog steeds is, zal niemand betwijfelen. Maar ook de grote Bach zelf is beinvloed en geinspireerd door componisten van zijn tijd of van nét voor zijn tijd. Hoewel Bach grotendeels autodidact was, maakten ook deze invloeden hem tot een van de grootste componisten ooit. Wie waren nu deze inspirators van Bach? En kunnen we in de werken van hen al een verwijzing horen naar wat Bach later zou componeren?

Dit gegeven was het uitgangspunt voor het muzikale project ‘BACH – connected’, waarbij werken geprogrammeerd zijn van componisten die de belangrijkste connecties waren van Bach, zoals bijvoorbeeld Dietrich Buxtehude, voor wie Bach de moeite nam om 400 km naar Lübeck te lopen, alleen al om zijn orgelspel te horen. En Georg Böhm, die de ‘meester-leraar’ van Bach was tijdens zijn Lünenburgse gymnasiumperiode. En ook Johann Pachelbel (Canon in D) die al organist was in Eisenach toen Bach daar geboren werd en er zijn kinderjaren doorbracht…

Het project is georganiseerd door dirigent Arie Lensen uit Schoondijke, leider van het projectkoor ‘Cappella I Fiamminghi’. Voor deze gelegenheid is dit ensemble uitgebreid tot 12 ervaren koorzangers uit Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen, die al vanaf september 2015 met groot enthousiasme aan dit concert werken. De solistische passages in de werken worden deels door de eigen leden uitgevoerd, en deels door professionele bassolisten Lieven Deroo (21 mei) en Arnout Malfliet (28 mei). Het koor wordt muzikaal begeleid en ondersteund door het barokensemble ‘Arcus Coloratus’ uit Brugge. Dit ensemble werd samengesteld in 2007 voor een eindexamenproject in de afdeling historische instrumenten van het conservatorium te Brussel. De samenwerking werd vanwege groot succes voortgezet. De leiding berust bij klavecinist Dimos de Beun en barokvioliste Annelies Decock, die, naargelang het project, diverse collega’s van hoog niveau aan hun zijde scharen. In ‘BACH – connected’ zullen zij ook enkele instrumentale delen ten gehore brengen, waaronder de ontroerende ‘Canon in D’ van Johann Pachelbel.

Het programma bevat enkele groots opgezette werken, waarin koor en orkest voltallig samenwerken, zoals de cantate ‘Mein Freund ist mein’ van Georg Böhm en ‘Gott sei mir gnädig’ van Johann Kuhnau. In contrast daarmee worden er ook ingetogen en intieme composities zoals ‘Tristis est anima mea’ van Johann Kuhnau en ‘Salve Jesu’ van Dietrich Buxtehude ten gehore gebracht. En de grote meester zelf mag natuurlijk niet op het programma ontbreken: de cantate ‘Christ lag in Todesbanden’ wordt uitgevoerd met 4 solostemmen en orkest. Dit is slechts een greep uit het volledige programma, dat absoluut de moeite waard is om te komen beluisteren!

Het programma wordt 2 keer uitgevoerd: op zaterdag 21 mei om 20.00u in de Protestantse Kerk te Cadzand en op zaterdag 28 mei in ‘Het Podium’ te Zaamslag, eveneens om 20.00u. De entree bedraagt 12.50. Er is een pauze voorzien.

Kaarten kunt u op voorhand bestellen bij de koorleden (Miriam van der Peijl, Ans Ritsema, Mieke Fierloos, Marian Lucieer, Adrie Vermeulen, Monique de Paauw, Adri Wisse, Nico Fierloos, Cees Hamelink, Teun Driesen, Ron Vermorken, Martin Lievens, Arie Lensen) of via mail: cifconcert@gmail.com. Ook zijn er op de avond zelf kaarten aan de kerk/zaal verkrijgbaar.