Terugblik 2010
Mattheus passie

Datum: Vrijdag 02 april
Aanvang: 21.00
Entree: €10

Mattheus passie van Johann Georg Kühnhausen (1640 – 1714). Met Joost van der Wulp (evangelist), Paul Meeusen (Christus), Peter Simons (orgel), Ellen Dieleman (cello), Piet Hamelink (clavesimbel) en leden van het vocaal ensemble l’Hirondelle. Het geheel staat onder leiding van Theo Hamelink.

Kühnhausen was als hofkomponist en cantor verbonden aan de hofkapel van de hertogen van Brunschwich en Lűneberg in Celle, Duitsland. Tegen het einde van de 17de eeuw was de hofkapel beroemd om haar hoge muzikale kwaliteiten, en heeft zelfs de grote J.S. Bach in 1703 Celle bezocht om er met de plaatselijke muziekcultuur kennis te maken. Kühnhausen schreef deze passie rond 1700, ongeveer 25 jaar eerder dan het gelijknamige werk van Bach. Deze compositie is echter aanzienlijk korter en daardoor directer. Het is tot vandaag het enige gekende werk van Kühnhausen. De tekst volgt het lijdensverhaal van Christus volgens het evangelie van Mattheus. Het is een eenvoudige passie; er zijn geen lange aria’s en fuga’s, maar de vierstemmige koordelen hebben in alle beknoptheid een dramatische kracht.

Naast de passie worden nog enkele andere werken ten gehore gebracht, waaronder het Miserere van Gregorio Allegri (1582 — 1652). Dit werk wordt uitgevoerd in een bewerking van Zillinger, waarbij de extreem hoge noten voor de sopraan (oorspronkelijk gezongen door castraten) anders zijn ingevuld. Het Miserere is een boetepsalm met als thema de zonde. Het stuk is geschreven voor twee koren, het ene vier- en de ander vijfstemmig. Het wordt nog jaarlijks op Goede Vrijdag in de Sixtijnse Kapel in Rome uitgevoerd. Paus Urbanus VIII was er zo op gesteld, dat hij bepaalde dat het werk niet buiten het Vaticaan mocht worden uitgevoerd, op straffe van excommunicatie. Toch werden er afschriften gemaakt. Zo kon Wolfgang Amadeus Mozart op zijn 14e jaar dit stuk kopiëren door het op één auditie uit het hoofd te leren.

Een indringende belevenis!
Projectkoor l’Hirondelle.
Sinds begin 1990 werden door l’Hirondelle verschillende uitvoeringen verzorgd, steeds op projectbasis en in verschillende samenstelling, varierend van twaalf tot vijventwintig zangers. Veel verschillende stijlen kwamen aan bod, van de ‘Musikalische Exequien’ van Schütz tot een uitvoering met geestelijke en wereldlijke muziek uit de 20ste eeuw. Steeds komt het koor toch weer terug bij de wat oudere (barok) muziek, zoals op deze avond.
Theo Hamelink (1958) volgde zijn opleiding tot koordirigent bij Hans Smout in Bergen op Zoom. Daarnaast heeft hij zanglessen gevolgd bij o.a. Sylvia van Prooyen en wijlen Marie-Louise Ceulemans. Vanaf de oprichting heeft hij l’Hirondelle gedirigeerd. Vanavond horen we l’Hirondelle in kleine bezetting.

Evangelist: Joost ven der Wulp, tenor.
Joost van der Wulp (1967) studeerde zang en koordirectie o.a. in Leuven en aan het Brabants Conservatorium. Als tenorsolist specialiseerde hij zich in barokmuziek en werkte veelvuldig mee aan uitvoeringen van Bach, Händel en Purcell. Hij is een veelgevraagde envangelist in diverse passies.

Christus: Paul Meeusen, bas.
Paul Meeusen volgde zanglessen bij o.a Fenna Delvaux, Lieve Martens en Hanneke Kaasschieter. Hij zong diverse cantates, oratoria en passie’s. Verder verleende hij zijn medewerking aan enkele liedrecitals.

Orgel: Peter Simons.
Peter Simons (1947) begon al op jonge leeftijd met zijn orgelstudie. Hij studeerde bij P.C. Brakman en Arie Karreman. Vanaf zijn 14de jaar begeleidt hij de zondagse erediensten. Al jaren is hij de toegewijde vaste begeleider van l’Hirondelle.

Cello: Ellen Dieleman.
Ellen Dieleman (1961) volgde al op jonge leeftijd cello-lessen aan de Terneuzense muziekschool bij Jean Naudts en lessen kamermuziek bij Jan Wisse. Elk jaar volgt ze internationale kamermuziek masterclasses. Ook speelde ze vele jaren in het Zeeuws Orkest. Al diverse keren mochten wij genieten van haar cello begeleiding.

Klavecimbel: Piet Hamelink.
Evenals zijn jongere broer Theo, is Piet een gepassioneerd organist, begeleider en koordirigent.
Vanavond begeleidt hij de passie op klavecimbel. Hij is sinds enkele jaren bezig met een studie voor beiaardier, en is als zodanig regelmatig te horen op de beiaards in de buurt, zoals in Sluis.

kruisiging-Caravaggio